dilluns, 10 de març del 2008

Anàlisis dels resultats

Llibertat.cat (9M: Enfortiment del bloc espanyolista a costa d'Esquerra i Iniciativa al Principat)



Vilaweb (Les eleccions fan bullir la blocosfera)



Alexis Vizcaíno (Al Masnou guanya el PSOE, i als Països Catalans també)

Roger Buch (I malgrat tot, Catalunya és diferent)

Catalunya supera l'Estat en abstenció i vot en blanc


LA PARTICIPACIÓ BAIXA MÉS DE 4 PUNTS

Els catalans passen avui pels col·legis electorals
Els catalans passen avui pels col·legis electorals
L'abstenció a les eleccions generals va arribar al 24,68% en el total de l'Estat -i 75,32% de participació-, mentre que a Catalunya va ser més de quatre punts superior i va arribar al 28,81%, amb un 71,19% de participació. D'altra banda, Catalunya també va superar el conjunt de l'Estat pel que fa a percentatge de vot en blanc, que va representar el 1,54% del total dels vots, mentre que a Espanya es va quedar en un 1,12%. Per contra, el percentatge de vot nul al conjunt de l'Estat és superior al de Catalunya, atès que arriba al 0,64%, enfront del 0,54% català.



D'aquesta manera l'abstenció va guanyar més de 4 punts a Catalunya respecte el 2004, quan la participació va ser del 75,96%, de la mateixa manera que el vot en blanc, que va tenir un percentatge del 0,32% fa quatre anys. Per contra, l'abstenció només ha crescut un 0,34% en el conjunt de l'Estat, ja que al 2004 la participació va ser del 75,66%. El vot en blanc ha disminuït al conjunt de l'Estat, atès que es es situa en un 1,12% devant el 1,56% del 2004.

Informació extreta d'E-Notícies

divendres, 7 de març del 2008

Els vots en blanc

ANTONI TRENCHS. MATARÓ (MARESME).

Tenint present que els polítics catalans no han sabut aprovar una llei electoral catalana, (20-01-03) es fa imprescindible recórrer a la llei LOREG del 19/6/85 i llegir el seu article 96, apartat n. 5 per saber que el vot en blanc consisteix a dipositar el sobre a l'urna, sense cap paper dins. Sembla que un vot tan legal com el blanc hauria de tenir un tractament més divulgatiu de cara els ciutadans, com dir obertament que cal dipositar el sobre sense papereta, com també de cara el futur, penso que s'hauria de modificar en el sentit de donar més formalitat al vot, dipositant dins el sobre un paper en blanc, prèviament repartit per totes les meses electorals junt a les paperetes de les candidatures.El fet d'haver de dipositar dins el sobre una papereta en blanc, encapçalada pel titular de la contesa electoral que se celebra, donaria més legalitat. El fet de votar en blanc és una actitud que la quasi total majoria de ciutadans ignora i per tant és molt important difondre aquest sistema de votar, adés que al mateix temps, pot dissuadir molts ciutadans que a voltes pensen quedar-se a casa sense anar a votar per la seva disconformitat en els polítics.

Publicat a El Punt (divendres, 7 de març de 2008)

dimecres, 5 de març del 2008

Si votes, vota en blanc



Avui he enllestit un cartell de la CUP de Mataró per a la campanya de les eleccions espanyoles d'aquest diumenge.


N'hem estat parlant i ho tenim clar: si votem, voatarem en blanc. Pensem que cap de les opcions que es presenten mereix ser votada. Recomanem el vot en blanc però també donem per bo el vot nul polític o bé l'abstenció.


"Nècdota":

Avui al migdia anava a recollir els meus fills a l'escola i m'ha aturat una senyora madura que anava amb un cotxet.

– Perdona que sea indiscreta, pero… ¿tu erres de la CUP, verdad?
– Sí, sóc de la CUP.
– ¿Y no os presentáis a las elecciones del domingo? Os he estado buscando y no os he encontrado en ninguna parte.
– No. Nosaltres, de moment només ens presentem a les eleccions municipals. El nostre é sun projecte a llarg termini i ara com ara no se'ns hi ha perdut res a Espanya. Aquet cop recomanem el vot en blanc.
– Gracias por la explicación, y perdona por la indiscreción, ¿eh?
– I ara, gràcies a tu per preguntar.
– Es que yo os voté en las municipales y quería votaros tambén ahora. Me gusta como lo estáis haciendo en el Ayuntamiento.
– Donem la guerra que podem des de l'oposició…
– Sí, sí, ya os voy siguiendo. Adéu y ¡suerte!
– Apa, doncs, salut i fins aviat.


Publicat al blog d'en Joan Jubany

El blanc està de moda

Com que un servidor escriu en aquest diari independent i democràtic, i modera debats en una televisió local amb les mateixes lleis –Televisió de Mataró–, la gent suposa que estic ben informat i em demana opinió. Ara, com que estem en període electoral, em pregunten per diumenge. A qui hem de votar?, em diuen. Naturalment, em guardo prou de fer de comercial de la política, tot i que suposo que el subconscient em deu trair i dic més bé d'uns que d'altres. Per fugir del compromís, contraataco i la pregunta la faig jo. I vostè, què votarà? Les respostes no em sorprenen. Ja fa unes quantes eleccions que la gent té la sensació que el fet d'anar a votar no té la transcendència que el sistema predica. Part de l'electorat està descontent amb la manera de fer dels polítics. Diuen que només miren per ells, que mercadegen amb els vots, que prometen i després no compleixen, que menteixen i que s'insulten constantment. I per molt que hom faci proselitisme democràtic, la indignació no decreix. Així, sovinteja l'abstenció com a mesura de càstig. Ara bé, s'intueix el blanc com a vot en alça. L'electorat s'ha adonat de l'estratègia dels polítics: relativitzar l'abstenció amb l'argument que qui no vota és perquè passa de tot. El blanc és una altra cosa. Comporta l'esforç d'acudir a les urnes i demostra un compromís democràtic. A més, diuen aquests electors, el blanc reparteix el càstig proporcionalment. Aquest any, el blanc està de moda.

Publicat a El Punt (dimarts, 4 de març de 2008)